Warmteklasse, wat is dat precies? Alle dekbedden in onze collectie zijn ingedeeld in een zogenaamde warmteklasse. Een warmteklasse geeft dus eigelijk de hoeveelheid warmte aan, die het dekbed kan verstrekken. Het warmteklasse systeem maakt het vergelijken van de verschillende dekbedden op gebied van warmte een stuk duidelijker. 

Veel bedrijven vertalen deze warmteklasse in dikte van het dekbed of geven het materiaal in het dekbed een bepaalde gradatie. Wij kiezen er bewust voor om het simpel te maken. De dekbedden zijn allemaal beoordeelt op beide punten echter met de onderstaande simpele uitleg naar onze klant toe (natuurlijk hebben onze slaapadviseurs alle technische achtergrond informatie om ook de ingewikkelde uitleg te geven).

De verschillende klasses

Warmteklasse 1: Extra veel warmte / Koude Winters

Trek jij het dekbed helemaal over je hoofd en bibber je dan nog? Kies voor een dekbed vallend in de warmteklasse 1. Dekbedden vallend in warmteklasse 1geven de meeste warmte af. Geschikt voor slapers die het echt snel koud hebben, of in een hele koude slaapkamer slapen. Kijkend naar de seizoenen in Nederland dan is het dekbed vooral geschikt in de koude Winters. 

Warmteklasse 2: Veel warmte / Voorjaar / Herfst

Ben je soms wat kouwelijk maar krijg je het onder een dik dekbed al snel te warm? Kies dan voor een dekbed in warmteklasse 2. Dekbedden vallend in warmteklasse 2 geven een aangename warmte af. Geschikt voor slapers die warmte prettig vinden, of in een redelijk koele slaapkamer slapen. Kijkend naar de seizoenen in Nederland dan is het dekbed vooral geschikt in het voorjaar en de herfst en winters die niet zo streng zijn. 

Warmteklasse 3: Weinig warmte / Zomer

Word jij ook soms badend in het zweet wakker met je dekbed helemaal aan je voeteneind? Kies dan voor een dekbed in warmteklasse 3. Dekbedden vallend in warmteklasse 3 geven weinig warmte af en zijn vaak een stuk dunner. Kijkend naar de seizoenen in Nederland dan is het dekbed vooral geschikt in de zomer. 

Warmteklasse 4: geen warmte / Warme Zomers

Speciaal voor de broeiende zomers zijn er producten ontwikkeld die geen warmte afgeven en soms nog voor extra verkoeling kunnen zorgen. Dekbedden in warmteklasse 4 geven geen warmte af en zijn super dun. Vaak gevuld met materialen die extra verkoeling kunnen geven of geen isolatie waarde hebben. 

4 seizoenen dekbedden:

Elk seizoen een passend dekbed. Dat is de functie van een zogenaamd 4 seizoenen dekbed. Het 4 seizoenen dekbed bestaat uit twee verschillende delen, die aan elkaar gezet kunnen worden doormiddel van een drukknoop of zustersluiting. 

Het 4 seizoenen dekbed bestaat vaak uit 1 deel wat valt in warmteklasse 2 en 1 deel wat valt in warmteklasse 3. In seizoenen: Voorjaar/Herfst dekbed + Zomer dekbed = samen Winter dekbed. 

Naast de standaard versie 4 seizoenen waarbij een klasse 2 + 3 gecombineerd worden, is het in onze collectie ook mogelijk om andere keuzes te maken. Hierbij kun je denken aan klasse 1 + 2 gecombineerd. Elk mens heeft zijn eigen wensen op gebied van warmtebeleving. Door het zelf kunnen combineren van de verschillende klasse kunnen we individueler adviseren. 

Voor elk seizoen maar 1 dekbed

Een vraag die we veel krijgen in de showroom: is er niet 1 dekbed wat altijd geschikt is? Eigenlijk is het antwoord daarop nee! Vergelijk het eens met een jas. In de winter stel je andere eisen aan je jas dan in de zomer. Dat is dus ook van toepassing bij dekbedden. 

Wil je echt alle verschillende seizoenen voorzien van toch maar 1 dekbed. Kijk dan vooral naar de dekbedden in warmteklasse 2 of warmteklasse 3. Deze zullen over het algemeen het beste gaan passen bij de verschillende seizoenen. 

Meer informatie of een persoonlijk advies over dekbedden?

Bezoek onze showroom in Alphen aan den Rijn of neem contact op via Live Advies. Onze slaapadviseurs vertellen je graag meer over dekbedden en na het inventariseren van je wensen en eisen denken ze graag met je mee!

Banner voor footer