Deel deze pagina
 • Gezond slapen zonder allergie

  Gezond slapen zonder allergie

  Omdat het gezicht een nacht lang in contact is met het beddengoed, is de kwaliteit daarvan van het grootste belang. Aanleg voor allergie zal zich vroeg of laat wreken als je hier geen rekening mee zou houden bij de aankoop.

  Wat is allergie?

  Allergie betekent dat je overgevoelig bent voor deeltjes of stoffen, die van buiten het menselijk lichaam afkomstig zijn. De overgevoeligheid kan verschillende lichamelijke klachten veroorzaken.

  Meest bekende:

  - Oog: de meest kenmerkende klachten zijn jeuk, gezwollen rode ogen en heel veel tranen.

  - Neus: de meest kenmerkende klachten zijn, branderig-jeukend gevoel in de beus en keel, waterige snot, niesbuien en verstopping van de neus.

  - Longen: dit betekent dus letterlijk dat het overgevoelig zijn voor bepaalde stoffen leidt tot astma.

  - Huid: dan kun je denken aan jeuk, schilfering, roodheid en blaasjes.

  Ondanks dat de huid op het hoofdkussen ligt toont onderzoek aan dat huidallergie vooral wordt veroorzaakt door cosmetica, wasmiddelen, medicijnen, conserveringsmiddelen, voedingsmiddelen en pollen.

  Huisstofmijt-allergie

  De allergie die vooral in verband wordt gebracht met de slaapkamer is de huisstofmijt-allergie. Vroeger dachten men dat mensen allergisch konden zijn voor materialen als veren, wol of kapok, die bijvoorbeeld in kussens of dekbedden werden verwerkt. Dat blijkt echter niet zo te zijn. De werkelijke veroorzaker is een beestje wat in deze stoffen leeft, de huisstofmijt, die algemeen in onze woningen voorkomt. Dit spinachtige diertje is met zijn 0,3 mm (net) niet zichtbaar voor het blote oog. In de warme vochtige omgeving van de slaapkamer en met name het bed voelt het zich prima thuis. Zijn voedsel bestaat vooral uit de in het bed altijd aanwezige  huidschilfertjes. Daarvan verliest een mens ongeveer 1 tot 1,5 gram tijdens de nacht. Genoeg te eten voor duizenden mijten.

  De afvalstoffen van de mijt zijn zo klein, dat ze zweven in de lucht. Zij zijn de feitelijke veroorzakers van de allergische reactie. In de warme maanden zijn huizen relatief warm en vochtig. De huisstofmijt plant zich dan snel voort. Met name in de herfst en winter doen zich de meeste klachten voor omdat mensen dan meer tijd doorbrengen in huis en de consentratie van de allergie-verwekkende stof ook groter is.

  Voorkom huisstofmijt in uw beddengoed

  Op gebied van dekbedden, kussens en beddengoed zijn er varianten die speciaal gemaakt zijn om de huisstofmijt minder kans te geven. Ook zijn er speciale beschermingsproducten voor matras, dekbed en kussen om te zorgen dat de huisstofmijt geen kans meer krijgt. In het verleden stonden deze beschermingsproducten bekend om hun broeierige eigenschappen maar dat is in de nieuwere versies volledig verledentijd.

  Overige maatregelen

  - Houd de slaapkamer droog door in het najaar tijdig de verwarming aan te zetten. Dat voorkomt een explosie door vochtigheid van het aantal mijten. Een temperatuur van 18 graden is de meest ideale temperatuur om te slapen en zorgt voor een drogere omgeving.

  - Beperk huisstof in de slaapkamer door te kiezen voor een gladde vloer en reinig deze regelmatig.

  - Huisstofmijten worden gedood door te wassen op een temperatuur van 60 graden. Was beddengoed dan ook op deze temperatuur. Hetzelfde geld voor gordijnen. Kijk bij de aankoop van gordijnen en beddengoed altijd of de wastemperatuur geschikt is voor 60 graden. Ook de diepvries heeft een prima klimaat om huisstofmijt effectief te doden.  Vergelijkbare blogs

  • Slaapritueel: een gezonde nachtrust begint eerder dan je denkt!

   Slaapritueel: een gezonde nachtrust begint eerder dan je denkt!

   Ineens is het zover! Tijd om te gaan slapen. Je laat al je activiteiten vallen en onvoorbereid doe je een poging om in slaap te vallen. Na half uurtje draaien, stap je toch weer je bed uit om even later een nieuwe poging te wagen. Nee, gewoon i... Lees meer...
  • Slaaptraagheid

   Slaaptraagheid

   Als je na een goede nachtrust wakker wordt, heb je vaak een soort lichte waas om je heen. Die waas kan het functioneren in de eerste uren na het ontwaken een beetje hinderen. Dit noemen we slaaptraagheid. De een heeft er meer last van dan de ander.... Lees meer...
  • Slaaptipzzz

   Slaaptipzzz

   Een aantal praktische tips om een gezonde nachtrust te stimuleren… welterusten! Dekbed Het juiste dekbed afgestemd op het seizoen is erg belangrijk. Wie het koud heeft in bed kan zich niet ontspannen. Als het (veel) te warm is onder je dekbe... Lees meer...

  Dit blog delen:

  Kees Goddrie

  Kees Goddrie

  Dit blog is geschreven door Kees Goddrie. Klik hier voor meer blogs van Kees Goddrie, of klik hier om meer te weten te komen over Kees Goddrie.

  Reacties

Maak een afspraak

= verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht