Deel deze pagina
 • Slaapritueel: een gezonde nachtrust begint eerder dan je denkt!

  Slaapritueel: een gezonde nachtrust begint eerder dan je denkt!

  Ineens is het zover! Tijd om te gaan slapen. Je laat al je activiteiten vallen en onvoorbereid doe je een poging om in slaap te vallen. Na half uurtje draaien, stap je toch weer je bed uit om even later een nieuwe poging te wagen.

  Nee, gewoon in slaap vallen is niet voor iedereen even vanzelfsprekend.

  Bioritme

  Voor een gezonde nachtrust zijn verschillende zaken belangrijk. Eén hiervan is een slaapritueel. Slaaprituelen zijn bepaalde gewoontes die je voorbereiden op het slapen gaan en het goed doorslapen.

  Een dagelijks ritueel dat je voor het naar bed gaan uitvoert, kan helpen om van een actief bioritme naar een lager bioritme te gaan. Als je eenmaal aan dit ritueel gewend bent, roept het toepassen ervan associaties op met slaperigheid…..

  Kijk eens of onderstaande tips voor jou nuttig zijn om een eigen slaapritueel te ontwikkelen.

  En: de voorbereiding op een gezonde nachtrust begint eerder dan je denkt!

  Tijdslijn voor een goede nachtrust

  4 uur van tevoren = Vermijd koffie, cola, zwarte thee en caloriebommen zoals chocola.

  3 uur van tevoren = Vermijd zware inspanningen voor het slapen gaan. Overdag sporten bevordert de kwaliteit van de slaap wel, sporten vlak voor het naar bed gaan doet dit niet.

  2 uur van tevoren = Schakel over op ontspannende activiteiten, zoals het lezen van een boek of het luisteren naar rustige muziek.

  1 uur van tevoren = Schakel de verlichting alvast naar een schemerstand of neem een warm bad. Een warm bad werkt slaap bevorderend; een douche is vaak verkwikkend, dus niet douchen.

  Tijd om te gaan slapen

  Als je 15 minuten na het in bed stappen nog niet slaap, stap dan even uit bed en ga je slaapkamer even uit. Blijf even uit bed en probeer het daarna opnieuw.

  Slaap lekker!!!!   Vergelijkbare blogs

  • Gezond slapen zonder allergie

   Gezond slapen zonder allergie

   Omdat het gezicht een nacht lang in contact is met het beddengoed, is de kwaliteit daarvan van het grootste belang. Aanleg voor allergie zal zich vroeg of laat wreken als je hier geen rekening mee zou houden bij de aankoop. Wat is allergie? Allergi... Lees meer...
  • Slaaptraagheid

   Slaaptraagheid

   Als je na een goede nachtrust wakker wordt, heb je vaak een soort lichte waas om je heen. Die waas kan het functioneren in de eerste uren na het ontwaken een beetje hinderen. Dit noemen we slaaptraagheid. De een heeft er meer last van dan de ander.... Lees meer...
  • Slaaptipzzz

   Slaaptipzzz

   Een aantal praktische tips om een gezonde nachtrust te stimuleren… welterusten! Dekbed Het juiste dekbed afgestemd op het seizoen is erg belangrijk. Wie het koud heeft in bed kan zich niet ontspannen. Als het (veel) te warm is onder je dekbe... Lees meer...

  Dit blog delen:

  Kees Goddrie

  Kees Goddrie

  Dit blog is geschreven door Kees Goddrie. Klik hier voor meer blogs van Kees Goddrie, of klik hier om meer te weten te komen over Kees Goddrie.

  Reacties

Maak een afspraak

= verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht