Deel deze pagina
 • Slaaptipzzz

  Slaaptipzzz

  Een aantal praktische tips om een gezonde nachtrust te stimuleren… welterusten!

  Dekbed

  Het juiste dekbed afgestemd op het seizoen is erg belangrijk. Wie het koud heeft in bed kan zich niet ontspannen. Als het (veel) te warm is onder je dekbed, draai en beweeg je vaker tijdens het slapen. Zowel van de kou als van de warmte kun je wakker liggen.

  Houding

  De beste slaaphouding is op je zij of op je rug.

  De rughouding zorgt voor de minste druk op het lichaam en de zijhouding zorgt ervoor dat je makkelijker kunt ademhalen. Daardoor krijgt ook snurken minder kans.

  Varia Passie voor Slapen raadt af om op de buik te slapen. Hierdoor raken rug en nek snel overbelast.

  Kussen

  Een goed hoofdkussen zorgt voor de juiste ondersteuning van het hoofd.

  Van belang bij een zijslaaphouding is dat de nek zich in één lijn bevindt met de ruggenwervel. Daarnaast mag een kussen bij een rugslaaphouding niet te hoog zijn omdat anders de ademhaling wordt belemmerd.

  Bij een buikslaaphouding is het advies: geen kussen of een erg laag kussen.

  Licht

  Als het licht uitgaat, wordt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine gestimuleerd. Elke lichtbron, maar vooral blauw getint licht (kunstlicht, televisie en computer) kan het vrijkomen van dit hormoon verhinderen en daarmee voorkomen dat je in je diepe slaap terecht komt. Daarom is het van belang een donkere slaapkamer te creëren.

  Matras

  Een goed matras ondersteunt de natuurlijke s-curve van de ruggengraat en voorkomt dat je ‘s ochtends met rugpijn wakker wordt.

  Temperatuur

  Hoewel de ideale slaaptemperatuur voor ieder mens verschillend is (meestal rond de 18 graden) kun je ervan uitgaan dat temperaturen onder de 15 – en boven de 24 graden tot slaapverstoring leiden. Ga bij voorkeur uit van een frisse slaapkamer en voldoende bedekking.

  Wekker

  Probeer elke dag dezelfde tijden aan te houden, zowel voor het slapen gaan als voor het wakker worden.

  Als je slaapuren in het weekeinde probeert in te halen, ontregel je eigenlijk je biologische klok. Hoe verleidelijk uitslapen ook is, het is geen goed idee.  Vergelijkbare blogs

  • Slaapritueel: een gezonde nachtrust begint eerder dan je denkt!

   Slaapritueel: een gezonde nachtrust begint eerder dan je denkt!

   Ineens is het zover! Tijd om te gaan slapen. Je laat al je activiteiten vallen en onvoorbereid doe je een poging om in slaap te vallen. Na half uurtje draaien, stap je toch weer je bed uit om even later een nieuwe poging te wagen. Nee, gewoon i... Lees meer...
  • Gezond slapen zonder allergie

   Gezond slapen zonder allergie

   Omdat het gezicht een nacht lang in contact is met het beddengoed, is de kwaliteit daarvan van het grootste belang. Aanleg voor allergie zal zich vroeg of laat wreken als je hier geen rekening mee zou houden bij de aankoop. Wat is allergie? Allergi... Lees meer...
  • Slaaptraagheid

   Slaaptraagheid

   Als je na een goede nachtrust wakker wordt, heb je vaak een soort lichte waas om je heen. Die waas kan het functioneren in de eerste uren na het ontwaken een beetje hinderen. Dit noemen we slaaptraagheid. De een heeft er meer last van dan de ander.... Lees meer...

  Dit blog delen:

  Kees Goddrie

  Kees Goddrie

  Dit blog is geschreven door Kees Goddrie. Klik hier voor meer blogs van Kees Goddrie, of klik hier om meer te weten te komen over Kees Goddrie.

  Reacties

Maak een afspraak

= verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht