fbpx

Het juiste matras voor je lichaam

Een matras met de juiste ondersteuning voorkomt nek- en rugklachten. Belangrijk voor een goede lighouding is dat de wervelkolom recht blijft en zijn natuurlijke curves blijft volgen. De ideale slaaphouding is uiteraard per persoon verschillend en heeft vooral te maken met persoonlijke voorkeuren. Toch is niet iedere slaaphouding goed voor het lichaam. Er zijn grofweg 3 lighoudingen te onderscheiden: Rug-, Zij- en buikhouding. Over het algemeen zijn zowel de rug- als zijligging ideale slaaphoudingen

Slaaphouding

De rugligging heeft als voordeel dat het gewicht van het lichaam over een maximaal oppervlak verdeeld wordt, waardoor de druk op de tussenwervelschijven minimaal is. Het nadeel van deze lighouding is voor veel mensen dat de kans op snurken groter is.

De zijligging met enigszins opgetrokken benen en onderarm voor de borst – ook wel de foetushouding genoemd – is een goed alternatief voor de rugligging. Vooral voor veel rug patiënten is de zijligging een prettige houding. Met deze houding is er verminderde druk op bloedvaten en organen en de rugwervel heeft daarbij een horizontale lijn. Voor beide slaaphoudingen geldt dat een goed ondersteunend matras en hoofdkussen onmisbaar zijn.

Slapen op de buik wordt eigenlijk afgeraden, omdat de nek een sterke draai moet maken voor het vrije ademen. Bovendien geeft deze houding een holle rug, waardoor rug- nek- en schouderklachten het gevolg kunnen zijn.

De juiste matras

Een matras met de juiste ondersteuning, voorkomt nek- en rugklachten. Belangrijk voor een goede lighouding is dat de wervelkolom in zijn natuurlijke curve ondersteund gaat worden.

Wanneer je op een matras ligt met de juiste ondersteuning, zal de wervelkolom in een horizontale lijn (zijligging) of natuurlijke s-curve (rugligging) blijven en zal de kans op nek- en rugklachten (door slaaphouding) minimaal zijn. Lig je op een te zacht matras, of een matras met kuilvorming? Dan ontstaat het zogenaamde hangmat-effect. In deze situatie krijgt de wervelkolom onvoldoende ondersteuning en wordt geforceerd in onnatuurlijke houding. Naast de verkeerde ondersteuning zorgt een zacht matras of matras met kuilen er ook voor dat je lastiger kan draaien en keren tijdens het slapen.

Ook een te hard of te stevig matras geeft geen goede ondersteuning. Zowel in de rugligging als zijligging ervaart het lichaam veel drukpunten. Ook de wervelkolom krijgt in deze situatie te maken met een geforceerde en onnatuurlijke houding. Naast de slechte ondersteuning voor het lichaam, zorgt het slapen op een hard of te stevig matras er ook voor dat je stijf uit bed zult stappen. Weten waar je op met letten bij het proefloggen in de winkel? Klik dan hier.

Welke materialen moeten er in een goed matras zitten

Het materiaal in de matras moet vooral in staat zijn om op gebied van ondersteuning, ventilatie en duurzaamheid perfect te scoren.

Op gebied van ondersteuning moet het materiaal in staat zijn om het lichaam steun te bieden en zo de ideale lighouding te bereiken. Vaak is er een combinatie van verschillende materialen nodig en daarnaast het verwerken van verschillende zones, om de ideale ondersteuning te bieden.

Iedere slaper verliest gedurende de nacht transpiratie. Het materiaal moet goed omgaan met het verwerken van vocht.
Op gebied van duurzaamheid houden we rekening met een gebruik van een matras van ongeveer 8 tot 10 jaar. Het materiaal moet dus veerkrachtig blijven om aan de duurzaamheidseis te blijven voldoen.

Daarnaast zijn er nog tal van persoonlijke factoren van belang. Heel eenduidig zeggen dat een bepaalde matras of bepaalde materialen voor iedereen geschikt is, is dus eigenlijk niet mogelijk.

Bij het uitzoeken van een nieuw matras, starten wij dan ook altijd met het in kaart brengen van alle persoonlijke factoren van de slaper. Zo zorgen wij, dat we een advies kunnen geven wat echt past bij jouw persoonlijke voorkeuren en situatie.

Onze slaapadviseurs zorgen voor een persoonlijk afgestemd advies

Het uitzoeken van een nieuw matras is dus altijd een persoonlijke aangelegenheid. Als eerste start onze slaapadviseur met het in kaart brengen van de persoonlijke factoren. Daarna is het tijd om de ondersteuning van de matrassen te bekijken in de testhoek. In alle rust verschillende opties ervaren. Daarna zet de adviseur de mogelijkheden voor je op een rij.

Eenmaal thuis de matras geleverd? Dan is het zeker nog niet klaar. Wij werken met 90 nachten slaapgarantie. Mocht het na die 90 nachten niet goed zijn, dan gaan we samen opnieuw kijken wat we kunnen verbeteren. Door onze uitgebreide ervaring en het persoonlijke advies maken we dat, gelukkig niet vaak mee! Ook samen met een slaapadviseur kijken welk matras het beste bij je past? Klik dan hier.

Deel

Bekijk meer artikelen

De Laatste Trends: Hout

De laatste trends: Houten Ledikanten Kenmerkend bij de houten ledikanten is uiteraard het gebruik van natuurlijke materialen. De collectie bestaat

Opruiming

Matrassen opruiming

Matrassen opruiming bij Passie voor Slapen: 50% korting! Het is tijd om onze collectie aan te passen. Nieuwe ontwikkelingen, nieuwe kleuren,

Koffie & Dutjes

Wie op zoek is naar wat extra energie grijpt al snel naar de koffiekan, of geeft toe aan de vermoeidheid

Contact ons