Auping is al jaren bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). We zijn ons voortdurend bewust van de impact die het produceren van onze bedden heeft op de omgeving, en doen er alles aan om die omgeving voor toekomstige generaties te behouden.

Zo kiezen we voor verantwoorde en veilige productiemethoden en gebruiken we waar mogelijk milieuvriendelijke materialen (zoals watergedragen lakken, CFK-vrije schuimen en PEFC-hout). Voor Auping is duurzaamheid een van de strategische pijlers in de bedrijfsvoering. Toch gaan we graag nog een stap verder in het nemen van onze verantwoordelijkheid. Auping kiest daarom als eerste Nederlandse beddenfabrikant voor Cradle to Cradle. 

Cradle to Cradle

Cradle to Cradle (C2C) betekent letterlijk 'van wieg tot wieg'. Waar C2C wordt toegepast, bestaat afval in de zin van 'weggooien' niet meer. Er is sprake van een oneindige kringloop van materialen. Deze materialen zijn volledig biologisch afbreekbaar of 100 % recyclebaar in een volgend gelijk of meer hoogwaardig product. Afval wordt dus grondstof. Oftewel: afval = voedsel. Bedrijven worden uitgedaagd afval eb vervuiling terug te dringen, met als uiteindelijk doel 100 % recycling en hun processen zo in te richten dat ze naast economische ook ecologische maatschappelijke waarde opleveren. De natuur wordt gezien als inspiratie voor een effectief, veilig, verrijkend en esthetisch ontwerp, waarbij natuurlijke systemen als zonne-energie en diversiteit een belangrijke rol spelen. 

Cradle to Cradle in de praktijk bij Auping

Het organisatiebreed implementeren van Cradle to Cradle is geen project dat van de ene op de andere dag is afgerond. Het is een integraal proces waaraan Auping voortaan continue aandacht zal besteden. Niet alleen in de productiemethoden en materialen, maar ook in de werkomgeving: zowel in de fabriek als op kantoor. 

De eerste stappen in de implementatie van C2C zijn gezet. Zo zijn onze matrassen, het bedmodel Essential en de vlakke spiraalbodems c@c Silver Gecertificeerd en is Auping gestart met het Auping Take back System voor matrassen. 

Bij aanschaf van een nieuwe Auping matras wordt de oude matras teruggenomen en gedemonteerd en gerecycled. De komende jaren wordt hard gewerkt om naast matrassen ook andere bedonderdelen terug te nemen, met als einddoel 100 % recycling van al onze producten. 

Hoe werkt de Auping Take Back

Bij aanschaf van een nieuwe Auping matras, in combinatie met een bed of los, wordt je oude matras teruggenomen. De matras wordt in samenwerking met de Van Gansewinkel Groep gedemonteerd en gerecycled. Zo worden de veren omgesmolten naar opnieuw te gebruiken staal en worden het latex en plyether onder andere verwerkt in ondertapijt en judomatten. Het overgrote deel van de oude matras wordt daarmee grondstof voor een nieuw product. Je bnt er als gebruiker van de oude matras op deze manier zeker van dat je matras op een verantwoorde en milieubewuste wijze wordt hergebruikt en dus niet op de vuilstort of in de verbrandingsoven verdwijnt. Daarnaast hoef je zelf geen enkele moeite rte doen om je oude matras naar een afvalstation te brengen.

Varia Passie voor Slapen verzorgt het Auping Take Back Systeem voor jou als klant. Zij dragen zorg voor het ophalen en aanbieden van je oude matras. Bij de aankoop van jouw nieuwe matras wil Varia graag direct weten of zij jouw matras kunnen opnemen in het Auping Take Back systeem. De monteurs zorgen dan dat ze alles bij zich hebben om dit voor jou te kunnen regelen. 

Banner voor footer