fbpx

Verschillende soorten dekbedden

Welk dekbed past het beste bij mij? Dat er veel verschillende materialen zijn om een dekbed mee te vullen is bekend. Maar wat zijn nu de allerbelangrijkste verschillen? En wat zijn precies de voordelen? Ongeveer 70 % van de temperatuur in bed wordt bepaald door het dekbed. Erg belangrijk dus om een juiste keuze voor een dekbed te maken. Te warm, te koud, transpiratie allemaal factoren die de slaap kunnen verstoren. Eigenlijk zijn er 4 groepen waarin je dekbedden op basis van het materiaal kunt indelen: Dons, Natuurhaar, Natuurproduct en Synthetisch. Elke groep van materialen heeft zijn eigen eigenschappen. Ongeveer 70 % van de temperatuur in bed wordt bepaald door het dekbed. Erg belangrijk dus om een juiste keuze voor een dekbed te maken. Te warm, te koud, transpiratie allemaal factoren die de slaap kunnen verstoren. Eigenlijk zijn er drie groepen waarin je dekbedden op basis van het materiaal kunt indelen: Dons, Natuurhaar en Synthetisch. Elke groep van materialen heeft zijn eigen eigenschappen.

Dons

Donzen dekbedden zijn gevuld met dons, of een combinatie van dons en veren. Dons komt van de onderste laag van het verendek van watervogels, vaak van eenden of ganzen. Het fijne van dons is dat het heel zacht is, dat komt doordat dons geen hard middendeel heeft zoals veren. Dons is een pluis van veel kleine haartjes en dat zorgt voor het zachte gevoel en maakt het erg goed in warmte vasthouden. Soms wordt het dons aangevuld met veren. Veren hebben dus wel een harde pen/schacht als kern en zijn een stuk minder elastisch. Ook zijn veren minder goed in het vasthouden van warmte.

Voordelen:
● Licht en zeer soepel
● Goed vallend om het lichaam
● Goede vochtregulatie
● Wasbaar tot 60 graden
● Huisstofmijt krijgt geen kans door dichte tijk
● Natuurproduct

Natuurhaar

Wol: Voor velen is een donzen dekbed dé definitie van luxueus slapen. Merino-wol doet hier echter niet voor onder. Het materiaal is wat zwaarder, maar heeft dezelfde comfortabele en isolerende eigenschappen. Je slaapt warm en ontspannen, en voelt het dekbed nauwelijks. Merino-wol is door zijn grote haardichtheid één van de fijnste wolsoorten ter wereld. Dit maakt de dekbedden extra soepel en comfortabel. Ook houdt de wollen vulling de lichaamswarmte beter vast, blijven lichaamsgeuren niet hangen en ventileert hij uitstekend.

Kameel: Een dekbed gevuld met 100% kameelhaar is erg comfortabel. Het dekbed valt erg soepel om u heen en is zeer goed in zijn vochtregulatie en ventilatie. Het zeer zachte onderhaar van de kameel zorgt ervoor dat het dekbed zijn temperatuur goed kan regelen. In de woestijn heersen enorme temperatuurverschillen en de vacht van een kameel is daarop voorbereid. Dit bijzondere materiaal resulteert in een heerlijk dekbed voor alle seizoenen.

Voordelen:
● Sterk materiaal
● Natuurlijke klimaatbeheersing
● Hoog vochtopnemend gehalte
● Anti Allergisch
● Natuurproduct

Natuurproduct

Katoen: Een katoenen dekbed is een erg goede keuze voor de slaper die meer vocht verliest ‘s nachts (zweten, maar ook ongelukjes in bed). Katoen is namelijk erg goed in het reguleren en verwerken van vocht en houdt het klimaat in bed goed onder controle.

Wildzijde: Een dekbed gevuld met wildzijde voelt lekker koel aan en is een goede keuze als koelste deel van het vierseizoenen dekbed of als zomerdekbed.

Katoen en wildzijde zijn natuurproducten die een tevens een goede keuze zijn voor de bewuste slaper. Alle katoen en wildzijde dekbedden zijn voorzien van keurmerken om de herkomst van de materialen te garanderen.

Voordelen:
● Sterk materiaal
● Natuurlijke klimaatbeheersing
● Hoog klimaatregulerend gehalte
● Hygiënisch
● Natuurproduct

Synthetisch

Synthetische dekbedden zijn voordelig en comfortabel. De vulling is doorgaans wel wat minder zacht dan dons. Onze synthetische dekbedden daarentegen, zijn gevuld met een luchtig en zacht materiaal dat zich net zo gedraagt als dons. De vezels glijden langs elkaar heen en hopen zich niet op. Dit geeft de beleving van een donzen dekbed, zonder de bijkomende kosten. De vezels zijn zacht, soepel en comfortabel. Ze vormen zich altijd naar je lichaam. Daardoor slaap onder alle omstandigheden optimaal. De vulling ventileert uitstekend. Het dekbed houdt de warmte vast en voert ongemerkt vocht en transpiratie af. Het voelt nooit zweterig aan.

Voordelen:
● Voordelige keuze
● Wasbaar
● Anti-allergisch
● Rijk-gevuld
● Goed geschikt voor kinderen

Deel

Bekijk meer artikelen

De Laatste Trends: Hout

De laatste trends: Houten Ledikanten Kenmerkend bij de houten ledikanten is uiteraard het gebruik van natuurlijke materialen. De collectie bestaat

Opruiming

Matrassen opruiming

Matrassen opruiming bij Passie voor Slapen: 50% korting! Het is tijd om onze collectie aan te passen. Nieuwe ontwikkelingen, nieuwe kleuren,

Koffie & Dutjes

Wie op zoek is naar wat extra energie grijpt al snel naar de koffiekan, of geeft toe aan de vermoeidheid

Contact ons