fbpx

Webshop bestellingen gratis thuisbezorgd tot 20 juni a.s.

Gezond slaapklimaat

Een goed, op jouw persoon afgestemd slaapsysteem en een weloverwogen ingerichte slaapkamer dragen bij aan een goede nachtrust. Maar goed slapen heeft ook te maken met een gezond slaapklimaat. En dat valt of staat met een goede ventilatie, goed onderhoud en optimale hygiene.

De ruimte waarin we slapen heeft een belangrijke, maar vaak onderschatte invloed op de kwalitiet van onze nachtrust. Al met al brengen we tussen de zes en acht in de slaapkamer door, niet alleen slapend, maar soms ook lezend of tv kijkend. Gedurende deze uren adem je de lucht uit deze vaak relatief kleine ruimte in. Gezonde lucht en een hygienisch klimaat en onderhoudsvriendelijkheid van het bed en het beddengoed zijn zaken waarmee je bij je keuze voor een nieuw bed en een nieuwe slaapkamerinrichting al rekening mee zou moeten houden.

Dagelijks onderhoud

Matrassen en dekbedden worden tijdens het slapen altijd een beetje vochtig door transpiratie. Iedere nacht verliest een mens namelijk ongeveer een halve liter vocht door transpiratie en via de ademhaling. Daarom is het aan te raden om je bed en het dekbed iedere dag te laten luchten. Hiertoe leg je idealiter na het opstaan uw dubbelgevouwen dekbed op het voeteneinde van het bed. Als het goed droog is buiten kun je de dekbedden en kussens ook buiten laten luchten. Zorg alleen dat deze niet in vochtige omstandigheden of volle zon liggen. Wanneer je het dekbed dagelijks openlegt, is luchten in de buitenlucht in feite ook niet nodig.

Wekelijks onderhoud

Het is aan te bevelen om het beddengoed wekelijks te wassen op minimaal 60 graden. Dit is de meest betrouwbare en effectieve manier om schimmels, huisstofmijt en ander ongedierte en allergenen te verwijderen. Ook is het belangrijk om minimaal wekelijks onder en rondom jouw bed te stofzuigen en dweilen.

Maandelijks onderhoud

Het is verstandig om tussen het hoeslaken en het matras een molton te leggen. Even zo verstandig is het om het kussen te voorzien van een moltonsloop als extra bescherming. Hiermee verleng je niet alleen de levensduur van het matras en het kussen, je bevordert ook de hygiene. Zo’n moilton is immers wasbaar, iets wat je bij voorkeur iedere maand doet. En als je dan toch bezig bent, neem de boxspring of het ledikant dan ook even grondig mee in het stofvrij maken.

Nooit meer keren

Zie je ook zo op tegen dat lastige karwei van het keren van de matrassen? Dan kunnen we je denk ik heel blij maken: deze klus is bij steeds meer matrassen verleden tijd. Er zijn steeds meer matrassen beschikbaar waarbij het niet meer nodig is om ze te draaien en keren.

(Half)jaarlijks onderhoud

Sommige matrassen hebben een tijk die afgeritst kan worden. Sommige moeten chemisch gereinigd worden, andere kunnen in de wasmachine. Was ze vooral niet te vaak, de kwaliteit van de tijk gaat daardoor achteruit. Maar zo eens per jaar is wassen toch wel erg prettig.

Ventilatie

Om goed te kunnen slapen dienen de temperatuur en de luchtvochtigheid in de slaapkamer goed te zijn. Ook de aanwezigheid van voldoende zuurstof is voor een gezonde slaap zeer belangrijk. De meest aangename temperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden. Een groter en moeilijker op te lossen probleem is vaak het vocht. De moderne bouwmethodes maken dat de huizen van tegenwoordig zo goed geisoleerd zijn dat de vochtigheid verhoogt. Dagelijks zo lang mogelijk ventileren, vooral tijdens het slapen is van belang om de luchtvochtigheid op het juiste pijl te houden. Met name in de slaapkamer kan eenvoudig een te hoge luchtvochtigheid ontstaan.

Het is aan te raden tijdens het slapen het raam open te zetten, maar wie dat niet prettig vindt, kan ook een uurtje voor het slapen ventileren.

Allergie

Een huisstofmijtallergie kan je nachtrust danig verstoren. De huisstofmijt is een minuscuul beestje van 0,1 tot 0,5 mm, dat met het blote oog niet te zien is. Het nestelt zich het liefst in een warm en vochtig klimaat, waar het zich voedt met huidschilfers. Het bed is een van de favoriete plekken van de huisstofmijt, net als gestoffeerde meubelen, vloerbedekking en gordijnen. Het zijn niet zozeer de beestjes zelf die de boosdoener zijn al wel de uitwerpselen die ze achterlaten. Deze zijn minuscuul en worden gemakkelijk ingeademd. Eenmaal in de luchtwegen kunnen ze een allergische reactie veroorzaken. Gelukkig bestaan er diverse manieren om de aanwezigheid van huisstofmijt in te perken.

Schoon: In een schone en huisstofvrije slaapkamer krijgt huisstofmijt geen kans.

Klimaat: Zorg voor goede ventilatie van bed en slaapkamer. Laat het dekbed overdag opengeslagen liggen en houd de temperatuur tussen de 16 en 18 graden.

Wassen: was beddengoed op of boven de 60 grade. Dat overleeft de huisstofmijt namelijk niet.

Anti Allergisch

Sommige producten zijn “anti-allergisch”. Maar denk nu niet dat je, door een anti-allergisch kussen te hebben aangeschaft, van alle problemen verlost bent. Het beddebgoed is namelijk slechts zo anti-allergisch als je zorgvuldig bent in het onderhoud ervan. Niet goed onderhouden producten verliezen al snel hun anti-allergische eigenschappen.

Meer weten?

Onze slaapadviseurs weten niet alleen alles van matrassen, boxsprings en bedden, maar zijn ook op de hoogte van alle andere onderwerpen op gebied van slapen. Wil jij meer informatie over een gezond slaapklimaat? Neem dan contact op met een van onze adviseurs, wij zijn je graag van dienst!

Deel

Bekijk meer artikelen

Contact ons