fbpx

Webshop bestellingen gratis thuisbezorgd tot 20 juni a.s.

Spelen met kleur in de slaapkamer

Ook de slaapkamer richten we tegenwoordig in als gezellige, sfeervolle en vaak rustige ruimte. Wat mij betreft een heel erg goed idee! Natuurlijk slaap je tijdens de nacht met je ogen dicht. Maar tegenwoordig slapen we niet alleen in de slaapkamer, we lezen er relaxed een boek, rusten op een vrije dag in de middag even uit, zijn intiem met onze partner of kijken nog even die leuke serie of talkshow op TV. Dat doe je natuurlijk het liefst in een ruimte die gewoon prettig aanvoelt. 

Welk gevoel krijg jij van een bepaalde kleur?

Kleur is enorm belangrijk bij het vormgeven van een prettige ruimte. Het gaat wat ver om de kleuren in je slaapkamer dagelijks af te stemmen op je gemoedstoestand. Maar kleur heeft gewoon echt effect op je, dus probeer de kleuren die jij als prettig, sfeervol en rustgevend ervaart toe te passen in je slaapkamer. Vertrouw daarbij op je eigen gevoel en durf te experimenteren met nieuwe kleuren, speciale verven of kleuraccenten.

Als je kijkt naar een bepaalde kleur of kleuraccent is het belangrijk je gevoelens te laten meespelen. Wat ervaar je voor gevoel bij de kleuren die je hebt uitgezocht. Passen die gevoelens ook bij de sfeer die jij wilt gaan creeeren in je slaapkamer?

Elke kleur zijn eigen karakter

Onderzoeken hebben aangetoond dat kleuren een stimulerend, prikkelend of juist rustgevend effect kunnen hebben op het menselijk lichaam. Zo huilen baby’s vaker in een felgele kamer en slaat de gevoelstemperatuur daadwerkelijk hoger uit in kamers waarin een hartstochtelijk rood overheerst.

Geel: stimulerend, vrolijk en communicatief; doet denken aan de zon. Een ruimte licht op met geel. Fellere geeltinten hebben een positieve invloed op de maag, galblaas en lever, maar zijn bijvoorbeeld minder geschikt voor kinderkamers en slaapkamers door het stimulerende en vrolijke karakter. Bijzonder geschikt voor kamers met weinig zin of waarin een stimulerende, vrolijke sfeer gewenst is (bijvoorbeeld de werkkamer of eetkamer).

Geelgroen: vriendelijk, vrolijk en natuurlijk. Lichte tinten maken de kamer optisch gezien breder terwijl donkere tinten de kamer lijken te versmallen. Geschikt voor alle kamers waarin een vriendelijke, gezellige sfeer gewenst is.

Groen: rustgevend, evenwichtig en ontspannend; doet denken aan de natuur. Creeert geen specifiek optisch effect, maar oefent een positieve invloed uit op hart- (vaten) en bloedsomloop. Geschikt voor ruimtes waarin je wilt uitrusten (slaapkamer) of ontspanning en concentratie zoekt (werkkamer). Werkt ook rustgevend in kamers die sterk aan lawaai blootstaan.

Blauwgroen: rustgevend, sterkend, koel. Werkt verkleinend, maar geeft sfeer aan alle ruimtes die een neutraal kleuraccent kunnen gebruiken (bijvoorbeeld representatieve ruimtes)

Blauw: kalmerend, fris, elegant en rustgevend. Werkt vergrotend in een afgesloten ruimte. Intense blauwtinten hebben een positief effect op het hele hoofd (bewustzijn, concentratie en rust). Doordat blauw de communicatie bevordert, is het een ideale kleur voor conferentiecentra. Maar ook in kamers die reinheid en hygiene moeten uitdragen (denk hierbij aan badkamer en toilet) komt deze kleur tot zijn recht.

Indigo: rustgevend, serieus, gedistingeerd. Wekt de indruk op van diepte en heeft een verkleinende werking. Geschikt voor alle kamers waarin je rust en concentratie zoekt (bijvoorbeeld slaapkamer of werkkamer)

Blauwviolet: serieus, plechtig. Heeft een verkleined effect en is met name geschikt voor een opvallende, elegante ruimte of een luxueuze inrichting (zoals een ontvangstruimte of feestzaal).

Roodviolet: extravagant, dubbelzinnig, mysterieus. Lichte tinten maken de kamer optisch gezien ruimer, terwijl donkere tinten de kamer lijken te verkleinen. En hoe lichter de tint, hoe meer meisjesachtig de uitstraling. Geschikt voor kamers waarin een meer vrouwelijke uitstraling gewenst is.

Felrood (signaalrood): dynamisch, activerend, agressief. De kleur komt op je af en kan daardoor een benauwend, bedrukkend gevoel opwekken. Felle roodtinten hebben een postief lichamelijk effect op geslachtsorganen en benen, maar zijn minder geschikt voor de kinderkamer of slaapkamer (kan hyperactief maken). Bijzonder geschikt voor grote kamers of ruimtes waar het wedstrijd element van belang is.

Oranjerood en geelrood: stimulerend, activerend, eetlustopwekkend en agressief. Heeft optisch gezien een verkleinende werking en geeft daardoor een intieme sfeer aan grotere ruimtes.

Wit: licht, helder. Werkt vergrotend, vooral in combinatie met meer felle kleuren. Geschikt voor kamers die geen sfeer op dienen te roepen.

Grijs: passief, neutraal, evenwichtig. Neutrale kleur zonder optische effecten voor ruimtes die geen speciale sfeer behoeven.

Zwart: zakelijk, serieus, zwaar. Werkt sterk verkleinend in een ruimte. Ook geschikt als ‘tegenhanger’ in kamers waarin kleurige accessoires worden toegepast.

Ruimtelijk effect van kleur

Muren, vloer plafond, gordijnen en meubels zijn voor wat betreft kleuroppervlak het meest dominant in een ruimte. Kleuren die voor deze oppervlakten worden gebruikt worden dan ook wel ‘hoofdkleuren’ genoemd. Zorg ervoor dat ze binnen dezelfde ruimte niet teveel contrasteren en dat ze bij voorkeur uit 1 kleurenfamilie komen. Daarnaast kun je door te experimenteren met kleurtinten, materialen en patronen het aanzien van een ruimte in een klap veranderen.

Het effect van lichtinval

Kunstmatige verlichting en de natuurlijke lichtinval van buiten vormen de lichtbronnen in huis. Natuurlijke lichtinval heeft verschillende effecten naar aanleiding van de richting waar deze vandaan komt.

Farrow and Ball (merk op gebied van verf) heeft dat eens duidelijk omschreven:

Het licht valt de ruimte binnen vanuit het noorden

‘Dan vermijd je de kleur blauw. Dat kan unheimlich worden; blauw op het noorden heeft een kil effect. Ook raad ik aan sommige tinten groen met een blauwe ondertoon te vermijden. Hier adviseer ik eerder warme tinten, zoals rood, paars of chocolade. Dus sterke, donkere kleuren. Ik vind de kleur Brinjal van Farrow & Ball hier goed passen. Dat is een diepe kleur paars.’ Ben je meer iemand die van licht of neutraal houdt? ‘Dan kies je voor je lichte, romige kleuren, zoals de kleuren New White en White Tie.’

Het licht valt de ruimte binnen vanuit het zuiden.

‘In dit geval kies je voor bleke tonen en lichte kleuren. Blauw kan je hier juist heel goed gebruiken. In dit zuidelijke licht krijgt dat blauw juist veel warmte. Dat wordt licht en luchtig. Een koude, bleke blauw zoals de kleuren Paviljoen Blue en Borrowed Light creëren een prachtig zeegevoel, terwijl de rode basis van neutralen, zoals Joa’s White en Dimity zorgen voor een warmere en meer verfijnde uitstraling.

Het licht valt de ruimte binnen vanuit het oosten.

‘Het licht van in het oosten gelegen kamers kunnen een beetje blauw lijken. En is het dus het beste om te werken met deze kleur en dus voor groen of blauw te kiezen. Als je zoveel mogelijk licht als mogelijk wilt creëren, met ook nog eens wat warmte, kijk dan een kleur als Pale Powder Teresa’s Green. Dit groen komt echt tot leven in het ochtend-zonlicht. Omdat de lichtinval drastisch verandert gedurende de dag, is het goed om deze samen te laten werken met een donkere toon op houtwerk of meubelen. Bijvoorbeeld Chappell Green, dat de muren lichter laat lijken door het contrast. Als je een witte tint wil gebruiken, kies dan een tint met een groene of blauwe base, zoals James White.’

Het licht valt de ruimte binnen vanuit het westen.

‘In een ruimte gelegen op het westen, kan je kiezen uit veel grijze en witte tinten. Maar ook rood en roze werken goed. Met licht uit het westen op witte muren heb je te maken met veel natuurlijke lichtreflectoren. Omdat het licht pas later op de dag en rechtstreeks naar binnenkomt is het warmer en ‘s ochtends wat koeler, maar wel op een heel mooie manier.’ Brandwijk noemt de kleuren Wimborn White en Middleton Pink als goede optie voor een ruimte met licht uit het westen.

Het effect van kleurvlakken

De verhoudingen van een ruimte zijn onderhevig aan de manier waarop je kleur in de ruimte gebruikt. Kijk maar eens wat het effect is op een ruimte en het gebruik van kleur in onderstaande afbeeldingen.

Het effect van patronen

De manier waarop je patronen in de ruimte verwerkt heeft ook invloed op de ruimte. Kijk maar eens naar onderstaande afbeelding:

5 tips om kleur te gebruiken in een ruimte

Laat je niet verleiden tot het gebruik van teveel verschillende kleuren.

‘Kies voor een kleurenpalet waar je je goed in voelt en blijf daarbij. Heb je te maken met een kleine ruimte? Door met één kleur te werken laat je hem groter lijken. Het kan heel mooi zijn als je de wanden, plinten en kozijnen in dezelfde kleur verft. Mits je goed inspeelt op de ruimte, de lichtinval en de plek.

Voorkom een duizend-in-een-dozijn-interieur.

‘Een interieur hoeft niet in een keer af te zijn. Met een interieur geef je je identiteit weer, dat kost tijd. Gebruik daar kleur of een mooi behang voor, maar ook meubels, accessoires en kunst.’

Vergeet niet de lichtinval op verschillende momenten van de dag te bekijken

‘Daar bedoel ik mee: Vroeg in de ochtend, rond de middag en ’s avonds laat. Op elk moment van de dag is de lichtinval anders. Kijk hoe licht zich beweegt door het huis op de verschillende tijdstippen van de dag en avond. Ik adviseer altijd om een verfkleur te testen door deze op de donkerste plek en op de lichtste plek van een kamer op de muur te smeren. Vervolgens kijk je of de kleur op deze momenten mooi is.’

Houd rekening met de functie van de kamer

‘Wannéér je de kamer gebruikt is bepalend voor de kleur. Ben je er vooral ’s avonds? Dan moet vooral dan de kleur en het licht perfect zijn.

Verwaarloos de verlichting niet

‘Teveel huizen in Nederland zijn niet goed verlicht. Hierdoor doen we onze interieurs tekort. Zorg voor een goed lichtplan.’

Kleur en de manier waarop je het toepast heeft invloed

Het op de juiste manier toepassen van kleur is eigenlijk vooral luisteren naar je eigen gevoel en gebruik maken het juiste gevoel in de ruimte. Ik kan mij voorstellen dat je dat misschien lastig vind. Bij Passie voor Slapen kun je gebruik maken van een persoonlijk interieur advies. Wij helpen je dan ook graag met het brengen van de juiste sfeer in je slaapkamer. Daarbij is kleur een belangrijke factor en kunnen wij je goed over adviseren en denken graag met je mee!

Deel

Bekijk meer artikelen

Contact ons