fbpx

Webshop bestellingen gratis thuisbezorgd tot 20 juni a.s.

Versla je wekker, stop met snoozen

Je bent echt niet de enige die zich het liefst nog een keer omdraait wanneer de wekker gaat, gewoon nog even lekker blijven liggen. Hoe prettig het ook is om nog even te blijven liggen, het is beter voor je om niet op sluimerstand over te gaan.

In deze blog vertellen we je alles over opstaan, wat de nadelen zijn van snoozen en delen we de beste tips om uitgerust op te staan.

De nadelen van Snoozen

1. Je staat op met minder energie

Tijdens het slapen gaat je lichaam door verschillende fases. Deze afzonderlijke slaapfases maken samen een slaapcyclus die ongeveer 90-100 minuten duurt. Nadat je de wekker voor het eerst uitzet, begin je opnieuw aan een nieuw slaapcyclus.

Tijdens het snoozen wordt die slaapcyclus elke 5 a 10 minuten opnieuw onderbroken door je wekker. Je kunt deze slaapcycli dus niet afmaken waardoor je vaak nog meer moe voelt dan wanneer je die ochtend voor het eerst wakker werd. 

Tenzij je de wekker nog anderhalf uur kunt verzetten, wordt opstaan iedere keer dat de wekker gaat steeds moeilijker.

2. Het vermindert je prestaties

Als je een wekker nodig hebt, dan wordt je slaap onderbroken en is de kans groot dat je lichaam nog niet klaar is om wakker te worden. Dit zorgt voor slaapinertie en kan leiden tot vermoeidheid, dufheid, desoriëntatie en verminderde (mentale) prestaties. 

Bijna iedereen in Nederland heeft een wekker nodig. We moeten allemaal naar ons werk of naar school, en helaas begint dat vaak eerder dan we misschien zouden willen. Dit betekent dat ’s ochtends jouw slaap wordt onderbroken door je wekker. Wanneer je lichaam midden in de slaapcyclus zit, breekt de wekker iedere dag je slaap op. Dit kan op den duur zorgen voor slaapinertie en kan leiden tot vermoeidheid, dufheid, desoriëntatie en verminderde mentale en fysieke prestaties.

3. Het ontregelt je biologische klok

Als je goed slaapt zou je als je wekker gaat geen verlangen meer moeten hebben om nog door te slapen. Niet iedereen slaapt van nature even lang, en niet iedereen gaat even laat naar bed. Om toch op tijd wakker te worden hebben daarom veel mensen een wekker nodig.

Dat betekent dat bij veel mensen de slaapcyclus onderbroken wordt wanneer de wekker gaat, en wordt het natuurlijke slaapritme 5 dagen per week verstoord. Door het aanhouden van een vast slaapritme kan je ervoor zorgen dat je minder opgebroken wakker wordt.

Helaas zal je misschien niet je biologische klok als wekker kunnen gebruiken, maar je kunt wel op zoek gaan naar jouw ideale slaaproutine. Door erachter te komen hoeveel uur slaapt jij per nacht nodig hebt, en hierop je bedtijd aan te passen, kan je het zo uitmeten dat je wekker afgaat aan het einde van een slaapcyclus. 

Er zijn ook andere alternatieven. Zo kun je met de website: https://sleepyti.me/  berekenen wat jouw ideale bedtijd is, afhankelijk van hoe laat je wekker gaat.

Hoe voorkom je het gebruiken van de sluimerstand?

Kom jij ’s ochtends moeilijk uit bed? Met de volgende 6 tips proberen we je te helpen om meer uitgerust wakker te worden en makkelijker op te staan.

1. Zorg voor licht

Onze biologische klok wordt voor een groot deel geregeld door licht. Om die reden is het verstandig om ’s avonds zoveel mogelijk de lichten te dimmen. Probeer ook het scherm van je telefoon, computer en/of tablet te dimmen. Tegenwoordig hebben veel apparaten een zogenaamde ‘nacht-modus’, dit filtert blauw-licht uit je scherm. De ‘nacht-modus’ kun je vaak via een schema automatisch laten inschakelen, een extra tip is om hiervoor de tijden van zonsondergang aan te houden.

Probeer jezelf overdag zoveel mogelijk bloot te stellen aan zonlicht. Je hersens krijgen zo het signaal dat het dag is. Doordat het ’s avonds donkerder wordt, weet je lichaam automatisch dat het tijd wordt om te gaan slapen.

Zo wordt niet ’s ochtends niet alleen beter wakker, maar doordat je lichaam meer slaaphormoon aanmaakt val je ’s avonds ook nog makkelijker in slaap.

2. Haal diep adem

Je ademhaling is van grote invloed op je zenuwstelsel. Een aantal keer diep ademhalen zorgt ervoor dat je lichaam zich klaar maakt om in actie te komen en dat geeft je net de energie die je misschien nodig hebt om gelijk uit bed te stappen.

3.  Get up!

Voor veel mensen is sluimeren in de ochtend een gewoonte geworden. Gelukkig kun je jezelf deze gewoonte gewoon afleren. 

Zo kun je jezelf trainen om in actie te komen door ’s ochtends af te tellen van 5 naar 0 en dan op te staan, je hersens zijn hier namelijk gevoelig voor. Zodra je jouw wekker uit hebt gezet begin je door een aantal keer diep adem te halen, vervolgens tel je af: 5-4-3-2-1-get up!

4. Stretches

Door voldoende te bewegen zorg je er voor dat je soep en flexibel blijft. Zodra je uit bed bent kun je jouw dag beginnen met een aantal stretch-oefeningen. Dit activeert de bloedsomloop en de stofwisseling waardoor de stof endorfine vrij komt in je hersenen. Endorfine geeft een energiek en gelukkig gevoel, de perfecte start van je dag. 

Met het bloed dat naar je spieren stroomt verminder je daarnaast ook het stijve gevoel wat je soms overhoudt na een nacht lang in bed te hebben gelegen.

5.  Een koude douche

Een snelle manier om wakker te worden, maar misschien wat minder comfortabel, is door het nemen van een koude douche. Ook bij het nemen van een koude douche komt er een stofje vrij in je hersenen, namelijk adrenaline. Adrenaline is een stresshormoon wat ervoor zorgt dat je gelijk alerter bent en vol met energie zit.

6. Drink water

Om goed te kunnen blijven functioneren heeft je lichaam voldoende vocht nodig. Wanneer je uitdroogt daalt je bloeddruk, stijgt je hartslag en neemt de bloedtoevoer naar je hersenen af. Aan al deze gevolgen kun je een uitgeput of moe gevoel overhouden. 

’S nachts verliezen we veel vocht en droog je langzaam uit. Door na het opstaan direct een aantal glazen water te drinken komt je vochtvoorraad weer op pijl en neemt het slaperige gevoel af.

Deel

Bekijk meer artikelen

Contact ons