Het zingt weer rond in de branche; de resultaten van de Consumentenbond matrassentest komen weer naar buiten. De ene fabrikant maakt een sprongetje in de lucht, de ander zit in een hoekje uit te huilen. Een goed resultaat in de test staat nou eenmaal garant voor veel omzet. Maar is dat eigenlijk wel terecht? Zijn die resultaten zo goed door te vertalen naar jouw eigen situatie tijdens jouw nacht?
Wat test de Consumentenbond in de matrassentest?
Om goed antwoord te kunnen geven op de vraag of de resultaten zijn door te vertalen naar jouw eigen situatie, is het belangrijk om te kijken naar hoe de test precies wordt gedaan. Kun je 1 soort matras aanwijzen als beste koop of als beste uit de test?
Eerst maar eens kijken wat de verschillen zijn tussen ‘beste koop’ en ‘beste uit de test’:
- Beste koop: beste op gebied van prijs en kwaliteitsverhouding
- Beste uit de test: het beste matras, zonder te kijken naar prijzen
De Consumentenbond geeft zelf het volgende aan over de test: Alle matrassen worden grondig getest. We kijken hoe goed de matrassen mensen met een verschillende lengte en gewicht ondersteunen als ze op hun rug en zij liggen. Ook rolden we een wals van 140 kilo 30.000 keer over de matrassen. Dit staat gelijk aan zo’n 8 tot 10 jaar slapen op een matras.
Daarnaast geven ze extra prioriteit aan de volgende punten:
Top 3 aandachtspunten uit de matrassentest
- Lichaamsondersteuning: een aantal matrassen blijkt het lichaam niet genoeg steun te geven. Vooral voor zware, lange personen kunnen deze matrassen problemen opleveren.
- Ventilatie: fabrikanten bedenken van alles waardoor hun matrassen uitstekend zouden ventileren. Maar uit onze test blijkt dat maar heel weinig matrassen dat echt goed doen.
- Levensduur: sommige matrassen hebben fors te lijden onder onze zware levensduurtest en geven daarna veel minder ondersteuning.