fbpx

Webshop bestellingen (kussens, dekbedden en bedtextiel) gratis thuisbezorgd tot 31 juli a.s.

Alles Over Dons

Antwoord op al jouw vragen over donzen dekbedden!

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw dekbed, word je al snel overvallen door de vele opties. Dons, synthetisch, wol, kapok, kameel en ga zo maar door. Ieder materiaal heeft weer zijn eigen voor- en nadelen en warmte regelende eigenschappen, zo ook dons. In deze blog lees je alles over de eigenschappen van donzen dekbedden.

1. Wat is een donzen dekbed?

Donzen dekbedden zijn gevuld met dons, of een combinatie van dons en veren. Dons komt van de onderste laag van het verendek van watervogels, vaak van eenden of ganzen. Het fijne van dons is dat het heel zacht is, dat komt doordat dons geen hard middendeel heeft zoals veren. Dons is een pluis van veel kleine haartjes en dat zorgt voor het zachte gevoel en maakt het erg goed in warmte vasthouden. Soms wordt het dons aangevuld met veren. Veren hebben dus wel een harde pen/schacht als kern en zijn een stuk minder elastisch. Ook zijn veren minder goed in het vasthouden van warmte.

2. Hoe wordt de kwaliteit van dons bepaald?

Donzen dekbedden kennen verschillende kwaliteiten. De kwaliteit is onder andere afhankelijk van het percentage dons in het dekbed en hoe groot de donspluis is. Een lager percentage dons, betekent een hoger percentage veren. Het verschil tussen grote en kleine donsvlokken is dat grote donsvlokken beter isoleren en ventileren, dat zorgt voor een aangenamer slaapklimaat en ook een langere levensduur, dit maakt dat de prijs van grote donsvlokken hoger is dan die van kleine donsvlokken.

3. Wat is het verschil tussen eenden- en ganzendons?

Het voornaamste verschil tussen eenden- en ganzendons is dat ganzen over het algemeen grote donsvlokken vlokken hebben, dit is ook logisch want een gans is natuurlijk een stuk groter dan een eend. Zoals eerder genoemd zijn de grotere donsvlokken dus beter in het isoleren en ventileren. Verder zijn er eenden- en ganzendons eigenlijk gelijk. Hoewel de ganzendons grotere donsvlokken geeft, betekent dat niet dat ganzendons altijd beter is dan eendendons. 

Het is belangrijk dat het dekbed is gevuld met dons van een hoogwaardige kwaliteit, en dan krijgt een hoge kwaliteit eendendons altijd voorkeur boven een lagere kwaliteit ganzendons en andersom.

4. Hoe kies ik de juiste warmteklasse voor mijn donzen dekbed?

De donzen dekbedden kennen 4 warmte klassen, ieder geschikt voor zijn eigen doelgroep:

Warmteklasse 1: Echt een warm dekbed.
Voor mensen die het snel koud hebben, of wanneer je slaapt in een koude slaapkamer is dit dekbed ideaal.
Warmteklasse 2: Perfect voor het Nederlandse klimaat.
De donzen dekbedden uit warmteklasse 2 sluiten goed aan op de temperaturen in Nederland. Voor de meeste mensen zal dit dekbed het ideale slaapklimaat bieden.
Warmteklasse 3: Ideaal als je het eerder warm dan koud hebt
Wanneer je het in bed snel warm hebt of wanneer je slaapt in een warme slaapkamer is dit het donzen dekbed voor jou.
Warmteklasse 4: Een echt zomerdekbed.
Mochten de zomernachten te warm worden dan biedt dit dekbed zelfs dan nog een heerlijk en optimaal slaapcomfort.

5. Wat is het verschil tussen dons en synthetische vulling?

Het doel van alle vulling-materialen is de juiste isolatie bieden en het juiste slaapklimaat bieden. Niet alle materialen zijn daar even goed in. Dons en synthetische vezels zijn hier eigenlijk allebei goed toe in staat. Het grote verschil zit in het vermogen om te isoleren in verhouding tot het vulgewicht, dons is hierin namelijk superieur. Dons is een mooi natuurproduct en door het isolatievermogen is er minder materiaal nodig voor een goed isolerend dekbed dan met synthetische vezels het geval is. Dat maakt dat donzen dekbedden lekker licht en luchtig zijn en ook nog heerlijk warm. Van de synthetische vezels is veel meer nodig om hetzelfde isolatievermogen te creëren, daardoor zijn synthetische dekbedden vaak ook een stuk zwaarder dan donzen dekbedden en ook een stuk minder soepel, donzen dekbedden vallen mooier om het lichaam heen dan synthetische dekbedden. Dons is daarnaast beter in het regeluren en opnemen van vocht. Ondanks de grote hoeveelheid vocht die we tijdens onze slaap verliezen zal een donzen dekbed niet snel klam aanvoelen.

6. Waar komt het dons vandaan?

Bij Passie voor Slapen vinden wij het belangrijk dat we weten waar onze producten vandaan komen. Met de donzen dekbedden van Ducky Dons weten we zeker dat het dons op een diervriendelijke wijze verkregen is. De dekbedden van Ducky Dons zijn gecertificeerd volden de Responsible Down Standard (RDS). Dit keurmerk staat voor het dierenwelzijn. Door de hele productieketen heen is het dons traceerbaar en de productieketen wordt gecontroleerd door het onafhankelijke certificeringsorgaan Control Union. Als een boerderij niet voldoet aan de RDS wordt deze uitgesloten van de toeleveringsketen. Zo weet je zeker dat je heerlijk slaapt onder een diervriendelijk dekbed met dons dat volgens de strengste normen is verwerkt.

7. Wat als je allergisch bent?

Vaak wordt er gezegd dat mensen die last hebben van huisstofmijt-allergie, beter niet onder een donzen dekbed kunnen slapen, omdat dons en veren het ideale onderkomen zouden zijn voor de huisstofmijt. Maar niets is minder waar, er is veel onderzoek naar gedaan en daaruit is gebleken dat de huisstofmijt zich het liefst nestelt tussen de huidschilfers en niet het dekbed binnendringt op zoek naar veren of dons. Door het gebruik van een dichtgeweven tijk rondom het donzen dekbed maak je het moeilijk voor huisstofmijt om het dekbed binnen te dringen. Als je op zoek bent naar een dekbed dat geschikt is voor mensen met huisstofmijt-allergie, let dan op het Nomite label. Dit geeft aan dat het de speciale dichtgeweven tijk bevat en dus geschikt is voor mensen met allergie voor huisstofmijt. 

8. Kan je een donzen dekbed wassen?

Het onderhoud van een donzen dekbed is doorgaans vrij eenvoudig. Door het regelmatig op te schudden en te laten luchten houd je het dekbed in goede staat. Daarnaast zorg je door het dekbedovertrek regelmatig te wassen er ook voor dat dekbed fris en hygiënisch blijft. Als je het dekbed regelmatig opschudt en laat luchten, en het overtrek regelmatig wast sou je bij normaal gebruik het dekbed niet hoeven te wassen.

Ondanks dat is het zeker mogelijk om een donzen dekbed te wassen, volg daarvoor altijd nauwkeurig de aanwijzingen op het waslabel. Een dekbed is alleen nogal groot en past vaak niet in een huishoudelijke wasmachine. Je kan daarom het beste het dekbed laten reinigen bij een stomerij of wasserette. 

Ga je het dekbed toch zelf wassen, dan raden we je aan om de volgende aanwijzingen te volgen:
Gebruik om te voorkomen dat de dons beschadigd een fijn wasmiddel en gebruik ongeveer 1/3 van de normale dosering. Het is belangrijk dat na het wassen, de vulling snel en goed droogt. Als dons niet goed droogt kan het zo zijn dat er een indringende geur van het dekbed afkomt, deze geur gaat vaak moeilijk weg. Ook als de wasdroger klaar is kan het zijn dat het dons middenin het dekbed nog steeds niet helemaal droog is. Het is daarom verstandig om het dekbed twee keer te drogen.

9. Is een donzen dekbed milieuvriendelijk?

Dons en veren zijn een natuurproduct. De dons die je in onze dekbedden vindt is een bijproduct van de voedingsindustrie. Het dons en de veren wordt als vulling van dekbedden gebruikt en op die manier wordt er niets weggegooid. In tegenstelling tot synthetische materialen zijn dons en veren biologisch afbreekbaar en van alle vulmaterialen het minst belastend voor het milieu.

10. Is het tijk van een donzen dekbed nog belangrijk?

De tijk is het doek van het dekbed waarin de vulling zit. Dit doek moet aan een aantal eisen voldoen, zo moet het goed kunnen ademenen en vocht reguleren, maar moet het wel dicht genoeg zijn om de vulling binnen te houden. Om aan deze eizen te kunnen voldoen zijn de meeste tijken gemaakt van 100% katoen. 

De kwaliteit van de tijk wordt aangeduid door de Nm waarde. Nm (nummer metrisch) geeft aan hoeveel meter garen er nodig is om 1 gram van de tijk te maken. Een hogere Nm waarde maakt een tijk soepeler en fijner, maar vaak ook duurder. De donzen dekbedden hebben meestal een tijk die varieert van NM70 tot zelfs NM200 en nog wel hoger.

Deel

Bekijk meer artikelen

Contact ons