fbpx

Webshop bestellingen gratis thuisbezorgd tot 20 juni a.s.

‘Ik wil geen spleet tussen de matrassen’: Dit is de beste oplossing!

Dit moet je weten over de spleet tussen matrassen

Onlangs stond op nu.nl een artikel over apart slapen. Het blijkt dat 1 op de 6 stellen niet in hetzelfde bed slaapt. Vanuit het oogpunt van een gezonde nachtrust is dat natuurlijk een goed idee. Ongestoord en zonder onderbrekingen lekker slapen is uiteraard wel de bedoeling, maar gezellig is anders. 

Ik kan persoonlijk altijd wel erg genieten van nog even samen de dag afsluiten. Nog even de laatste dingen met elkaar delen en nog even lekker bij elkaar kruipen. Ik geef toe: heel soms droom ik ook weleens van een tweede slaapkamer, vooral als mijn vrouw weer eens flink aan het knarsetanden is, of hele gesprekken voert in haar slaap.

Ergernis nummer één

Een van de grootste ergernissen in een tweepersoons bed is de spleet of naad tussen twee matrassen. Stellen die een bed delen met ieder een eigen matras weten precies hoe hinderlijk dat kan zijn. Dit onderwerp komt dan ook vaak naar boven tijdens het inventarisatie-gesprek. Bij het geven van een goed slaapadvies houden al onze adviseurs hier rekening mee. Want natuurlijk heeft Passie voor Slapen hier een prima oplossing voor. Wel meer dan één zelfs!

De bestaande matrassen en de spleet

Zijn je matrassen net nieuw of nog goed voor een aantal jaren slapen? En heb je toch last van die naad of spleet in bed? Dan is het tijd om te kijken wat daaraan is te doen.

Er zijn drie prima methoden om de spleet of naad weg te werken.

De nieuwe matrassen en de spleet

Bij de aanschaf van nieuwe matrassen is het van belang eerst te kijken of de ergernis van een spleet tussen de matrassen ook bij jou van toepassing is. Kortom ga je hier, bij de selectie van een nieuw matras, rekening mee houden? Ieder mens heeft een eigen lichaamsbouw een eigen gewicht en eigen lengte. Zet tien mensen op een rij en we zijn allemaal anders. Ieder mens heeft ook zijn eigen voorkeuren en eigen favoriete slaaphouding. Dus wij maken vaak mee dat stellen niet op het zelfde type matras slapen.

Uiteraard zijn de lijnen zo opgebouwd dat de matrassen dezelfde hoogte hebben en dezelfde uitstraling. Het is het binnenwerk dat verschilt. Van buiten zie je niet dat de matrassen op gebied van ligcomfort anders zijn. Wel is er dan sprake van die irritante spleet.

Er zijn verschillende oplossingen, ieder met zijn eigen voor- en nadelen:

 • Eén grote matras
 • Topdekmatras
 • Rechte randen
 • Pont d’Amour / liefdesbrug of matraswig
 • Plateau-molton

Eén grote matras

Een twee persoons matras

Samen slapen op een grote matras zorgt er natuurlijk voor, dat er van een spleet geen sprake is! Het probleem bestaat dan gewoon niet. Althans, dat zou je denken. Maar helaas, hier zitten nadelen aan. Allereerst kun je met een grote matras het ligcomfort niet aanpassen aan een persoon. Er moeten altijd ergens concessies worden gedaan. Ook moet het matras een stuk steviger zijn dan wanneer je alleen op een 1-persoons matras slaapt. Daarnaast zullen sommige matrassen  gedraaid en gekeerd moeten worden. Probeer dat met zo’n enorme matras maar eens voor elkaar te krijgen.

Bekijk al onze tweepersoons matrassen

Tempur Matras

Eén grote matras is heel goed mogelijk als je kiest voor Tempur. Deze matrassen passen zich aan door gewicht en lichaamswarmte, hierdoor kunnen partners prima op hetzelfde type matras slapen en toch ieder een individueel ligcomfort hebben. Ieder heeft zijn eigen lichaamsgewicht en eigen lichaamswarmte en die twee eigenschappen verwerkt het matras naar de ondersteuning die je nodig hebt. Er zijn topdekmatrassen van Tempur-materiaal. Dan is er geen sprake van vermindering van ondersteuning, omdat zowel matras als topdekmatras dezelfde functionaliteit hebben. Beide passen zich aan aan gewicht en lichaamswarmte en bieden zo individuele ondersteuning.

Met twee losse matrassen merken we ook weer dat de naad bijna niet voelbaar is omdat ze in een hoek van 90 graden zijn afgewerkt. Ook van borders in het matras (zie eerdere alinea) is geen spraken het matras is over de gehele breedte voorzien van hetzelfde materiaal gemaakt en geeft dus overal dezelfde ondersteuning.

Tempur roept overigens verschillende reacties op: je sluit slapen op Tempur in je hart en bent razend enthousiast óf je haat het werkelijk. Er zijn mensen die echt fan zijn van het Tempur materiaal en daar slapen naar volle tevredenheid op slapen. Maar: er zijn zat voorbeelden van mensen die het echt helemaal niets vinden. Dat is een kwestie van testen in de showroom van Passie voor Slapen. Al na 10 minuten liggen, weet je of Tempur iets voor jou is.

Bekijk al onze Tempur matrassen

Topdekmatras

Spleet Tussen Matrassen-Topdekmatras

Slapen op een wolkje: ieder zijn eigen matras en daaroverheen een grote topdekmatras. Een topdek-matras is een dunne extra matras die op je ‘echte’ matras wordt gelegd.

De grote voordelen van een topdekmatras: 

 • een topdekmatras geeft extra comfort en de naad tussen de matrassen is bijna niet meer voelbaar.
 • met een topdekmatras is erg makkelijk om een bed op te maken. Het bed verschonen is een fluitje van een cent.

De nadelen van een topdekmatras: 

 • het is en blijft een extra investering: de topdekmatras moet wel van kwalitatieve materialen zijn gemaakt. Allereerst voor de duurzaamheid en daarnaast moeten de materialen wel het comfort geven dat je matras ook geeft. En: liefst een beetje extra comfort!
 • de topdekmatras moet na 3 tot 5 jaar worden vervangen.
 • ondersteuning voor het lichaam komt uit de matras zelf. Op het moment dat daar extra lagen overeen worden gelegd, verandert de ondersteuning. Deze wordt minder.

Even iets anders over de topdekmatras:

Slaap je altijd in het midden van het bed? Dan is de oplossing van twee losse matrassen en een topdekmatras niet de ideale oplossing. Elke matras heeft rondom aan de zijkanten een border. Deze border is niet geschikt om op te slapen. De border is een gevoelig punt van een matras, en daarnaast geeft de border van het matras ook geen enkele ondersteuning. Bij een 1-persoons matras slaap je midden op het matras en niet op de zijkant. Doe je dat allebei in een 2-persoonsbed wel, dan maak je geen goed gebruik van de ondersteuning van de matrassen.

Bekijk al onze topdekmatrassen

Afwerking van het matras met rechte randen

Spleet Tussen Matrassen-Rechte Randen

Een matras heeft vaak afgeronde randen. Dit zal de spleet veel meer accentueren dan een matras met randen van 90 graden, dus rechte randen. Met een 90 graden hoek is er wel een spleet maar deze is iets minder voelbaar. Slaap je de hele nacht in het midden van het bed, dan is dit toch geen oplossing. Je maakt dan niet optimaal gebruik van de ondersteunende eigenschappen van het matras.

Voordelen: 

 • je slaapt ieder op een eigen optimale matras.
 • de spleet tussen de matrassen is een stuk minder voelbaar.

Nadeel: 

 • die spleet is er natuurlijk nog steeds.

Informeer bij onze slaapexperts welke matrassen met rechte randen te bestellen zijn.

Pont d’Amour

Spleet Tussen Matrassen-Pont D'Amour

Deze opvulling is ook bekend als een liefdesbrug en wordt ook wel matraswig genoemd.
Zo’n Pont d’Amour komt direct op de matrassen te liggen en daarna maak je het bed als één
groot matras op. Het interieur van de Pont d’Amour is gemaakt van polyether schuim, dit is
een schuimsoort waar je prima op kunt slapen en die er voor zorgt dat de naad tussen de
matrassen niet meer voeltbaar is. Je kunt er daarnaast voor kiezen om de bovenkant van de
Pont d’Amour te laten stofferen of alleen in een schuimuitvoering.

Voordeel

 • de naad is stukken minder voelbaar.

Nadelen: 

 • het opvulstuk gaat aan de wandel, het Pont d’Amoer blijft niet altijd netjes op zijn plek liggen en soms verdwijnt hij alsnog tussen de matrassen.
 • het is geen oplossing voor midden in het bed slapers. Je ligt namelijk op het opvulstuk en daar is de Pont d’Amour niet voor gemaakt. Het opvulstuk biedt geen ondersteuning aan het lichaam tijdens de nacht.

Bekijk de Pont d’Amour 

Plateau-molton Satinesse Air

Spleet Tussen Matrassen-Plateau Molton

Dit is een extra dikke molton. Het is geen topdekmatras, maar ook geen normale molton. Het zit er als product precies tussenin. De naad is een stuk minder voelbaar. Een Satinesse Air 3-D molton geeft wel een iets stugger ligcomfort. Het is best een aardige oplossing, maar de naad blijft voelbaar en het matras kan iets steviger aanvoelen doordat deze stugge molton erop ligt.

Bekijk de Satinesse Air

Elektrisch verstelbare bedbodems

Bij elektrisch verstelbaarheid van de bedbodems spelen weer hele andere overwegingen. Wil je ieder afhankelijk van elkaar verstellen dan moet je of accepteren dat die naad er is of werken met een topdek met een split erin. Een split werkt zo: ter hoogte van de heup – waar vaak de meeste ergernis zit van de spleet of naad – is de topdekmatras één geheel. Ter hoogte van de de verstelbare deel – romp – zit er een split in het topdek. Hierdoor kunnen beide matrassen individueel worden versteld. Bij de heup voel je geen spleet, maar nog wel bij het hoofd.

Verder zijn natuurlijk dezelfde voor- en nadelen als bij een ‘normale’ topdekmatras van toepassing. Vind je gezamenlijke verstelbaarheid – of beide omhoog of beide naar beneden – een optie dan kunnen de motoren worden gekoppeld. Zo kun je gebruikmaken van alle opties die hierboven genoemd zijn.

Voordeel: 

 • de naad is niet of minder voelbaar.

Nadeel:

 • wil de een het bed verstellen om nog even te lezen of tv te kijken, dan zal de ander daarin mee moeten gaan.

Tip!

Het bed opmaken met één groot molton en hoeslaken zorgt dat de matrassen netjes bij elkaar blijven. Vaak is de spleet of naad al meteen een stuk minder voelbaar. Dit kan natuurlijk niet als je elektrisch verstelbare bodems in het bed hebt. Ook kan het helpen om een antislip-mat tussen bedbodem en matras te leggen. De matrassen kunnen dan niet schuiven in het ledikant of op de bedbodem.

Conclusie

Er zijn aardig wat wegen die als het ware naar Rome leiden, hier en daar met een obstakel. Elke oplossing heeft zijn voor- en nadelen.

Het advies van Passie voor Slapen: Kom langs in de showroom en geef onze adviseurs de kans om mee te denken. Samen komen we vast tot een goede oplossing en is het niet nodig om een extra slaapkamer in te richten…

Deel

Bekijk meer artikelen

Contact ons