fbpx

Webshop bestellingen gratis thuisbezorgd tot 20 juni a.s.

Oorlog in huis: de huismijt verslaan

Het bed deel je, behalve met je partner, ook met veel kleine beestjes. Ze luisteren naar de naam ‘huisstofmijt’. Vooral hun uitwerpselen zijn schadelijk. Het is daarom zaak om het aantal huisstofmijten zo veel mogelijk terug te dringen. 

Wat is de huismijt precies?

De huisstofmijt (ook wel huismijt genoemd) is een minuscuul beestje van 0,1 tot 0,5 millimeter dat niet met het blote oog is te zien. Maar aanwezig is het beestje zeker. Samen met duizenden familieleden legt hij ongeveer 4 eieren per dag. De huismijten nestelen zich het liefst in een warm en vochtig klimaat waar zij zich voeden met uw huidschilfers. Een gemiddeld mens verliest tussen de 300 en 450 gram aan huidschilfers per jaar. Dat is onder ideale omstandigheden genoeg om meer dan een miljoen huismijten van voedsel te voorzien.

De woonplaats van de huismijt?

Het bed is een van de favoriete verblijfplaatsen voor de huisstofmijt, maar het diertje komt ook voor in gestoffeerde meubelen, vloerbedekking, deurmatten en gordijnen.

Ze leven het prettigst bij een temperatuur van zo’n 25 graden in een milieu met een relatieve vochtigheid van 75 tot 85 procent. De diertjes hebben daarbij een voorkeur voor gebieden met een gematigd en vochtig klimaat. Nederland is dus een ideaal land voor de huismijt.

Gezondheidsklachten

Behalve dat het vooral een vies idee is om het bed te delen met de huisstofmijt, kan het ook nog eens erg ongezond zijn. Pas in de jaren 60 van de vorige eeuw kwamen wetenschapers erachter dat de uitwerpselen van deze mijnt allergenen bevatten. Daarnaast vervellen de beestjes continue. 1 op de 10 mensen reageert gevoelig op deze beide stoffen.

Symtonen van een allergische reactie zijn benauwdheid, piepende ademhaling, niesbuien, hoesten, verstopte neus, jeuk, huidklachten en tranende ogen. Wereldwijd is het ook een van de belangrijkste oorzaken van allergische astma.

Genoeg redenen om de hoeveelheid huismijt zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Met de volgende tips kom je in ieder geval een heel eind.

1 Ventileren voor een lage luchtvochtigheid

De kritische factor bij de bestrijding van huisstofmijten is vocht. De huismijt houdt van warme, vochtige plaatsen. Door goed te ventileren kun je zorgen dat de luchtvochtigheid niet te hoog wordt. Ventileer daarom het liefst continue. Is dat niet mogelijk zorg dan met name dat zowel ‘s ochtends als ‘s avonds het raam een tijdje open gaat. Luchtvochtigheid maixmaal 55 % en de temperatuur rond de 18 graden is daarbij het beste.

2 Twee tot drie keer per week stofzuigen en dweilen

Een andere maatregel is het bestrijden van stof. In een halve teheelepel huisstof zitten namelijk al gauw duizend huismijten. Stofzuigen is alleen effectief wanneer gebruik wordt gemaakt van een apparaat met een zogenaamde HEPA-filter. Bij een gewone stogzuiger wordt de opgezogen lucht via de stofzak weer terug de kamer in geblazen. Deze lucht bevat juist weer veel eitjes en mijten.

3 Gordijnen open en opengeslagen bed

De huisstofmijt houdt niet van licht. Doe daarom de gordijnen overdag open om te zorgen voor een maximale lichtinval in de kamer. Laat daarnaast het beddengoed de hele dag opengeslagen liggen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een onopgemaakt bed een hel is voor huisstofmijt en helpt bij het uitroeien van de diertjes. In een opgemaakt bed verdampt vocht minder snel.

4 Vervang het matras elke tien jaar

Dacht je dat het bleef bij een paar duizend huismijten per eenpersoonsbed? Dan helpen we je bij deze graag uit de droom. Het probleem is namelijk dat als de beestjes sterven ze niet verdwijnen uit het matras. Na een jaar of tien in een kerkhof van miljoenen huisstofmijtlijkjes. Brrrr…..Naast de opbouw van heel wat huisstofmijt in 10 jaar, verliest de combinatie van matras en bedbodem tevens zo’n 20 tot 40 procent van zijn kwaliteit.

5 bescherming van je matras

Om huismijt zoveel mogelijk te beperken is het verstandig om een nieuw matras zo goed mogelijk te beschermen. Darvoor zijn speciale moltons verkrijgbaar die als eigenschap een mijtwerende werking hebben.

6 Was beddengoed regelmatig

Was het beddengoed wekelijks op minimaal 60 graden en verschoon nachtkleding dagelijks. Terwijl de wasmachine zijn gang gaat kun je het dekbed en de hoofdkussens even flink laten luchten. Als dat buiten kan, leg dekbed en kussen dan niet in de zon.

7 Geen huisdieren in de slaapkamer

Geen beestjes in bed? Dan ook geen huisdieren in de slaapkamer! Want niet alleen de huidschilfers van een mens vindt de huismijt lekker, ook die van andere zoogdieren zoals die van kat of hond. Het huisdier vormt zo een ideaal transportmiddel voor de huismijt en neemt veel ongenode gasten mee naar de slaapkamer.

Wist je dat…

… we als gevolg van steeds betere isolatie onze woningen een warme, vochtige omgeving hebben gegeven. De ideale omstandigheden voor de huisstofmijt.

… we eenderde van ons leven in bed doorbrengen, maar dat dit te plek is die we het minste schoonmaken?

… bij de geringste beweging van het dekbed uitwerpselen van de huisstofmijt in de lucht terechtkomen, die op hun beurt allergische reacties kunnen veroorzaken

… het gewicht van je 2 jaar oude kussen voor 10 procent uit uitwerpselen en kadavers van huisstofmijt bestaat?

Meer weten?

Onze slaapadviseurs weten niet alleen alles van matrassen, boxsprings en bedden, maar zijn ook op de hoogte van alle andere onderwerpen op gebied van slapen. Wil jij meer informatie over de huisstofmijt? Neem dan contact op met een van onze adviseurs, wij zijn je graag van dienst!

Deel

Bekijk meer artikelen

Contact ons