fbpx

Verschillende soorten hoofdkussens

Er zijn 3 verschillende soorten hoofdkussens te onderscheiden en daarnaast natuurlijk nog enorm veel verschillende gebruikte materialen in het hoofdkussen. De 3 verschillende hoofdkussens zijn: opschudbare hoofdkussens, ergonomische hoofdkussens en orthopedische hoofdkussens. Hieronder vertellen we je meer over wat de verschillen zijn en waar je op moet letten bij het kopen van een nieuw hoofdkussen.

Opschudbare hoofdkussens

Het opschudbare hoofdkussen is het meest populair onder de slapers in Nederland. Zolang je geen nekklachten ervaart, rustig slaapt op je hoofdkussen en nog lekker jong bent, is er met deze soort hoofdkussens niets mis. Het opschudbare hoofdkussen is voorzien van losse vulling en het kussen kun je zelf kneden in de juiste vorm. De vulling kan uit veel verschillende synthetische of natuurlijke materialen bestaan.

Echter is een opschudbaar hoofdkussen vaak wel een uitlokker voor nekklachten bij veel gebruikers. Het opschudbare hoofdkussen geeft namelijk veel minder steun en daarnaast is de slaper gedurende de nacht vaak hard aan het schudden en stompen om een beetje hoogte of de juiste positie te krijgen. Energie die je beter zou kunnen steken in een rustige nacht zonder onderbrekingen.

Voordelen:
Het hoofdkussen is opschudbaar en geeft vaak een knuffelbaar gevoel. Je kunt zelf het hoofdkussen in de juiste ligging vormen.
Het hoofdkussen is zelf aan te passen aan de juiste hoogte, dikte en hardheid doordat het hoofdkussen een rits heeft waar je het kan bijvullen of verminderen. Een minder hoog / hard hoofdkussen? Verwijder

Nadelen:
Het hoofdkussen is vormbaar waardoor de kans bestaat dat je nek gedurende de nacht te hoog of te laag ligt. Vooral te hoog zien we bij vormbare hoofdkussens vaak omdat slapers het vaak prettig ervaren om wat hoger te liggen met het hoofd. Een te hoog of te laag kussen kan klachten geven aan nek en schouders.

Ergonomische hoofdkussens

Ergonomische hoofdkussens zijn hoofdkussens die goede en passende ondersteuning bieden aan de slaper. Het hoofdkussen is vaak voorzien van vaste vulling (niet kneedbaar). Bij een ergonomisch hoofdkussen is het erg van belang dat het hoofdkussen op de juiste manier is geadviseerd. Zowel een te hoog als een te laag hoofdkussen kan lichamelijke klachten geven of uitlokken op termijn.

Voordelen:
Als je ergonomische hoofdkussen goed is geadviseerd door de slaapexpert dan geeft het hoofdkussen een mooie stabiele en ondersteunende ligging. Dit vind vooral de nek erg prettig en zal een rustigere slaapbeleving geven. De duurzaamheid van de materialen is vaak langer dan in andere soorten hoofdkussens. Het hoofdkussen blijft dus langer goede ondersteuning bieden.

Nadelen:
Vaak is een hoofdkussen wat je lekker kunt vormen en kneden (opschudbare hoofdkussens) erg prettig en comfortabel voor veel slapers. Ze zijn zo’n hoofdkussen vaak gewend. Als je dan een overstap maakt naar een ergonomisch hoofdkussen wat al een vaste vorm heeft is dat even wennen.

Orthopedische hoofdkussens

Speciale hoofdkussens die volledig rekening houden met speciale eisen die de gezondheid / het lichaam stelt om lichamelijke ongemakken te verminderen. Vaak zijn deze hoofdkussens te herkennen aan de golf in de vorm van het hoofdkussen. Bij een orthopedisch hoofdkussen is een goed advies en uitgebreide check van belang om het maximale uit de ondersteuning te halen en zo lichamelijke klachten te kunnen stabiliseren / verbeteren.

Voordelen:
Een goed geadviseerd orthopedisch hoofdkussen kan lichamelijke klachten of ongemakken echt stabiliseren en soms ook sterk verbeteren.

Nadelen:
Een orthopedisch hoofdkussen is puur gericht op ondersteuning van de nek en het hoofd. Een langere tijd nodig om te wennen aan het hoofdkussen. Maar iemand die tijdens de nacht klachten ervaart zal met een orthopedisch hoofdkussen al snel stabilisatie of vermindering van klachten ervaren waardoor het comfort van minder belang zal zijn.

Deel

Bekijk meer artikelen

De Laatste Trends: Hout

De laatste trends: Houten Ledikanten Kenmerkend bij de houten ledikanten is uiteraard het gebruik van natuurlijke materialen. De collectie bestaat

Opruiming

Matrassen opruiming

Matrassen opruiming bij Passie voor Slapen: 50% korting! Het is tijd om onze collectie aan te passen. Nieuwe ontwikkelingen, nieuwe kleuren,

Koffie & Dutjes

Wie op zoek is naar wat extra energie grijpt al snel naar de koffiekan, of geeft toe aan de vermoeidheid

Contact ons