fbpx

Onderhoud bed, bedtextiel en slaapkamer

Omdat de slaapkamer zo intensief gebruikt wordt, adem je van alles in, ook stoffen die slecht zijn voor de gezondheid. Een goede hygiëne in de slaapkamer is daarom erg belangrijk. Het juiste onderhoud voor je meubels is van belang voor een optimale levensduur.

Dagelijks adviseren we je de volgende twee handelingen te verrichten:

  1. Zorg dat je na het opstaan je dekbed even terugslaat. Vooral niet je bed gelijk opmaken. gedurende de nacht is er heel wat transpiratievocht het bed in gegaan. Het is belangrijk dat je bed na een nacht slapen echt even kan luchten.
  2. Zet ramen open. Dit zorgt voor frisse lucht in de slaapkamer. Voor een prettige nachtrust is goede ventilatie van belang.

De slaapkamer zou eigenlijk de schoonste kamer van het huis moeten zijn. Tijdens de nacht adem je continue de lucht in vanuit de slaapkamer. Stof alles zo goed mogelijk af of neem het af met een nat doekje. Vergeet daarbij vooral spleten en de kleine hoekjes niet. Maak ook je ledikant of boxspring schoon. Stofzuig of dweil uw slaapkamer regelmatig. Poets ook grondig achter en vooral onder uw bed want daar hoopt zich heel veel stof op. Verschoon het beddengoed regelmatig. Lucht dan ondertussen grondig het matras en dekens of lakens. Draai uw matras regelmatig zowel horizontaal als verticaal (bij een goed traagschuimmatras is dit niet nodig). Maak de CV in uw slaapkamer goed schoon. Was de ramen.

Wij adviseren nieuwe dekbedovertrekken, hoeslakens en/of moltons voor het eerste gebruik, altijd te wassen. Daarnaast is de wetgeving voor stoffen en bescherming van kleuren aangepast. De kleurfixcatie van de stoffen mag niet meer gebruikt worden vanuit de fabriek. Bij de eerste wasbeurt, is het verstandig om de overtrek en/of hoeslaken te wassen met een dubbele hoeveelheid wasmiddel. Zo zorgt u toch voor een fixcatie van kleuren.

Bij het wassen van bedtextiel dient u het ingestikte waslabel in acht te nemen. Verder kunt u gebruik maken van onderstaande tips:

  1. Sorteer uw was zoveel mogelijk op kleur en wasvoorschrift. Dit zorgt ervoor dat uw wasgoed de juiste behandeling krijgt in de machine, die nodig is voor een optimaal resultaat.
  2. Dekbedovertrekken en slopen altijd binnenstebuiten wassen.
  3. Was donker gekleurd beddengoed op 40°C in de hoofdwas. Gebruik hiervoor bij voorkeur een vloeibaar wasmiddel speciaal ontwikkeld voor de gekleurde was (zonder bleekmiddel). Wit- en lichtgekleurd beddengoed kan worden gewassen op minimaal 40°C tot maximaal 60°C in de hoofdwas. Gebruik hiervoor bij voorkeur ook een vloeibaar wasmiddel zonder bleekmiddel.
  4. Het is beter voor het milieu en voor de levensduur van het product, als u op 40°C wast.
  5. Dekbedovertrekken en handdoeken mogen niet langdurig in water stilstaan of na het wassen in de wasmachine blijven zitten. Wij adviseren uw wasgoed direct na het wassen uit de wasmachine te halen.
  6. Droog bij voorkeur op lage temperatuur.